Από τα 12 αρχέτυπα στις προσωπικές υποστηρικτικές ομάδες μας, όλοι μας έχουμε τέσσερα κοινά :

Το Παιδί, το Θύμα, την Πόρνη και τον Σαμποτέρ.

Κάθε ένα από αυτά σχετίζεται στενά στις πιο πιεστικές προκλήσεις για επιβίωση. Αναπαριστούν διαφορετικά θέματα, φόβους και τρωτά σημεία που χρειάζεται να αντιμετωπίσετε και να υπερνικήσετε ως μέρος του Ιερού σας Συμβολαίου. Κάνοντάς το αυτό, βλέπετε αυτά τα αρχέτυπα σαν τους πιο πιστούς συμμάχους σας, που μπορεί να αναπαριστούν τόσο πνευματικές όσο και υλικές αντοχές. Μπορούν να γίνουν οι φρουροί σας και θα διαφυλάξουν την ακεραιότητά σας, αρνούμενα να σας αφήσουν να τη διαπραγματευτείτε στο όνομα της επιβίωσης. Να θυμάστε, ότι όπως όλα τα αρχέτυπα, οι ενέργειές τους είναι κατ’ ουσίαν ουδέτερες, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς των ονομάτων τους. (Παρόλο που το Παιδί από μόνο του ακούγεται θετικό, παραλλαγές όπως το Τραυματισμένο, Εξαρτημένο ή Ορφανό Παιδί έχουν μια καθαρά αρνητική τονικότητα.)

Παρόλο που το περίγραμμα του Ιερού σας Συμβολαίου μπορεί να έχει συμφωνηθεί πριν από τη γέννησή σας, ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεστε στις προκλήσεις που παρουσιάζει και το πώς επιλέγετε να αλληλεπιδράτε με τους ανθρώπους με τους οποίους έχετε ξεχωριστά Συμβόλαια, εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Αν οι επιλογές σας γίνονται ασυνείδητα και ενεργείτε αμυντικά και φοβισμένα, οι φόβοι σας θα έχουν περισσότερη εξουσία από τα θετικά σας χαρακτηριστικά όταν κάνετε τις πιο σημαντικές σας επιλογές. Όσο πιο συνειδητοί μπορείτε να μείνετε σχετικά με το πώς τα αρχετυπικά πρότυπα επηρεάζουν τη συμπεριφορά σας, τόσο πιο πιθανό είναι ότι οι επιλογές και τα μαθήματά σας θα εξυπηρετούν την πνευματική σας ενδυνάμωση. Πριν πάμε παρά πέρα με τη συζήτησή μας για τα αρχέτυπα γενικά, ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά σε κάθε ένα από τα τέσσερα αρχέτυπα επιβίωσης και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς μπορείτε να μάθετε από αυτά. Παρόλο που κάθε ένας από εμάς έχει αυτά τα τέσσερα παρόντα στο σύστημα υποστήριξής του, υπάρχουν πολλές παραλλαγές του Παιδιού για να διαλέξουμε. Μπορεί να αισθάνεστε ότι περισσότερες από μία παραλλαγές είναι ενεργές μέσα σας, ωστόσο μόνο μία είναι κυρίαρχη.

Το Παιδί

Η ώριμη προσωπικότητα του αρχέτυπου του Παιδιού θρέφει εκείνο το κομμάτι μας που λαχταράει να είναι ξέγνοιαστο και αθώο, αναμένοντας τα θαύματα του αύριο, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό το κομμάτι της φύσης μας συνεισφέρει πάρα πολύ στην ικανότητά μας να αισθανόμαστε παιχνιδιάρικα στη ζωή μας, εξισορροπώντας τη σοβαρότητα των ενήλικων υποχρεώσεων. Το ισορροπημένο Παιδί είναι χαρά να υπάρχει γιατί η ενέργεια που ρέει από αυτό το μέρος της προσωπικότητάς μας είναι μεταδοτικό βγάζει το καλύτερο από τους άλλου, όπως και από εμάς. Οι πολλές πτυχές του Παιδιού περιλαμβάνουν το Πληγωμένο Παιδί, το Εγκαταλειμμένο ή Ορφανό Παιδί, το Μαγικό ή Αθώο Παιδί, της Φύση, το Αιώνιο, το Θεϊκό και το Εξαρτώμενο Παιδί. Αυτές οι ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν ως απάντηση σε ποικίλες καταστάσεις στις οποίες βρίσκεστε, ωστόσο το κεντρικό θέμα όλων των αρχετύπων του Παιδιού είναι η δυναμική ένταση ανάμεσα στην εξάρτηση και την υπευθυνότητα. Πρέπει να μάθετε πότε να αναλαμβάνετε ευθύνη, πότε να έχετε υγιή εξάρτηση, πότε να διαχωρίζετε τον εαυτό σας από ή ενάντια στο σύνολο και πότε να το αγκαλιάζετε. Κάθε μια από τις παραλλαγές του αρχετύπου του Παιδιού χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες τάσεις, συμπεριλαμβανομένων των τάσεων της σκιάς.

Το Θύμα

Όταν αναγνωρίζεται σωστά, το Θύμα μπορεί να σας ειδοποιήσει για την πιθανότητα ότι πρόκειται να αφήσετε τον εαυτό σας να γίνει θύμα, είτε μέσα από την παθητικότητα είτε μέσα από ακατάλληλες πράξεις. Και μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε την δική σας τάση να κάνετε άλλους θύματα για δικό σας όφελος. Χρειάζεται να αναπτύξουμε αυτή τη διαύγεια της διορατικότητας, ωστόσο αυτό σημαίνει να μάθουμε την φύση και ένταση του Θύματος μέσα μας.

Στην σκιερή του εκδήλωση, το Θύμα σας λέει ότι το να σας εκμεταλλεύονται δεν είναι ποτέ δικό σας λάθος. Σε κάποιους αρέσει να παριστάνουν το Θύμα εξαιτίας της θετικής ανατροφοδότησης με τη μορφή συμπόνιας ή λύπησης. Στόχος μας είναι πάντα να μάθουμε πώς να αναγνωρίζουμε αυτές τις ακατάλληλες στάσεις στον εαυτό μας ή στους άλλους και να δράμε αναλόγως. Δεν προοριζόμαστε να είμαστε θύματα στη ζωή, αλλά να μαθαίνουμε πώς να χειριζόμαστε προκλήσεις και να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας. Εδραιώνοντας επαφή με το θύμα μέσα σας, ρωτήστε τον εαυτό σας: Κατηγορώ άλλους για τις καταστάσεις στη ζωή μου; Ξοδεύω πολύ χρόνο στα βάθη της αυτολύπησης; Ζηλεύω άλλους που πάντοτε φαίνονται να παίρνουν αυτό που θέλουν από τη ζωή; Έχω την τάση να νιώθω περισσότερο αδύναμος παρά ισχυρός;

Ο Σαμποτέρ

Αυτό μπορεί να είναι το πιο δύσκολο από όλα τα αρχέτυπα να αγκαλιάσει κανείς, γιατί το όνομά του σχετίζεται με την προδοσία. Ωστόσο, ο σκοπός του δεν είναι να σας σαμποτάρει, αλλά να σας βοηθήσει να μάθετε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους υπονομεύετε ή προδίδετε τον εαυτό σας. Πόσο συχνά βάζετε νέα σχέδια σε λειτουργία, μόνο και μόνο για να καταλήξετε να στέκεστε στο δρόμο σας λόγω των φόβων που δυσφημίζουν αυτά τα αισιόδοξα σχέδια; Οι φόβοι του Σαμποτέρ σχετίζονται όλοι με τη χαμηλή αυτοπεποίθηση που σας κάνει να κάνετε επιλογές που μπλοκάρουν τη δική σας ενδυνάμωση και επιτυχία. Όπως με το Θύμα και την Πόρνη, χρειάζεται να αντιμετωπίσετε αυτό το πανίσχυρο αρχέτυπο που όλοι μας κατέχουμε και να το κάνετε σύμμαχο. Όταν το κάνετε, θα ανακαλύψετε ότι καλεί την προσοχή σας σε καταστάσεις στις οποίες κινδυνεύετε να σαμποταριστείτε ή να σαμποτάρετε τον εαυτό σας. Μόλις μάθετε να ακούτε και να παίρνετε σοβαρά υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις, μπορείτε να σώσετε τον εαυτό σας από την ανείπωτη θλίψη του να κάνετε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά. Όταν αγνοείτε τις παροτρύνσεις του, ο Σαμποτέρ της σκιάς εμφανίζεται με τη μορφή αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς ή με την επιθυμία να υπονομεύετε άλλους. Για να μάθετε πώς να έχετε επίγνωση της δράσης του Σαμποτέρ μέσα σας, κάντε στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις: Ποιοί φόβοι έχουν τη μεγαλύτερη εξουσία πάνω μου; Τι συμβαίνει όταν ένας φόβος με καταλαμβάνει; Επιτρέπω στους ανθρώπους να μιλάνε εκ μέρους μου; Πόσο συνειδητός είμαι τη στιγμή που σαμποτάρω τον εαυτό μου; Μπορώ να αναγνωρίζω τον Σαμποτέρ στους άλλους; Θα μπορούσα να προσφέρω σε άλλους συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσουν το Σαμποτέρ τους; Αν ναι, πώς θα ήταν;

Η Πόρνη

Το αρχέτυπο της Πόρνης ασκεί μαθήματα στην πώληση ή την διαπραγμάτευση της ακεραιότητας κάποιου ή του πνεύματός του εξαιτίας φόβων για τη φυσική επιβίωση ή για το χρηματικό κέρδος. Εκδίδουμε τους εαυτούς μας όταν πουλάμε το σώμα μας, ή το μυαλό ή τα λεφτά μας, ή όταν συμβιβάζουμε τα ήθη μας και την ηθική μας για το χρηματικό κέρδος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να παραμένουμε σε ένα γάμο ή μια δουλειά που διακινδυνεύει την αυτοεκτίμησή μας για λόγους οικονομικής ασφάλειας. Η Πόρνη ενεργοποιεί τις πτυχές του ασυνείδητου που σχετίζονται με την αποπλάνηση και τον έλεγχο που σας καθιστούν ικανό να αγοράσετε μια ελέγχουσα συμμετοχή σε άλλο πρόσωπο, όπως σας είναι να πωλούν δική σας δύναμη . Μόλις συνειδητοποιήσετε την παρουσία της μέσα σας, η Πόρνη σας περικυκλώνει με ένα δυνατό παλμικό πεδίο που λέει “Δεν είναι για πώληση”. Το κεντρικό μάθημα της Πόρνης είναι ότι η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμός σας κάνουν αδιάβροχους στο ξεπούλημα. Προσδιορίζοντας αυτό το αρχέτυπο, ρωτήστε τον εαυτό σας:

Έχω ποτέ ξεπουληθεί σε ανθρώπους ή οργανώσεις στις οποίες δεν πίστευα πραγματικά; Έχω ποτέ παραμείνει σε μια κατάσταση που μου προσέφερε οικονομική προστασία λόγω μιας επιθυμίας για οικονομική ασφάλεια; Έχω βάλει ποτέ κάποιο άλλο άτομο να συμβιβαστεί προκειμένου να αποκτήσω ισχύ πάνω σε αυτό το άτομο;

Πηγή: Caroline Myss, Ιερά Συμβόλαια