ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

“Το σύμβολο των Χριστουγέννων είναι ένα αστέρι, ένα φως στο σκοτάδι”

Τα Χριστούγεννα συμβολίζουν την αλλαγή. Το νόημα των Χριστουγέννων είναι η γέννηση ενός καινούργιου εγώ, ενός καινούργιου εαυτού, με μητέρα τον ανθρωπισμό μας και πατέρα τον Θεό. Η Παρθένος Μαρία συμβολίζει τη θηλυκή πλευρά του εαυτού μας που γονιμοποιείται από το πνεύμα. Η λειτουργία Της είναι να πει ναι, θα λάβω, δεν θα εγκαταλείψω τη διαδικασία. Αποδέχομαι με ταπεινοφροσύνη την ιερή λειτουργία μου. Το παιδί που θα γεννηθεί από τούτη τη μαγική σύλληψη, θα είναι ο Χριστός που βρίσκεται μέσα σε όλους μας.

Σε αυτή τη φάση έχουμε τη δυνατότητα να αποδεχτούμε το πνεύμα του Θεού, την ασφάλεια και την προστασία του. Θα επιτρέψουμε στις καρδιές μας να γίνουν μήτρα του Ιησού, ένα καταφύγιο όπου θα μεγαλώσει και θα προετοιμαστεί για τη γέννησή Του επί της Γης. Ο Θεός διάλεξε να γεννηθεί ο Υιός Του απ’ τον καθένα μας.

“Δεν υπάρχει χώρος εδώ”, είπε ο πανδοχέας στον Ιωσήφ. Το “πανδοχείο” είναι η νόησή μας. Εκεί δεν υπάρχει χώρος για πνευματικά ζητήματα, αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα, επειδή ο Θεός δε χρειάζεται ειδικούς χώρους. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος χώρος στη φάτνη και λίγη προθυμία εκ μέρους μας για να γεννηθεί ο Υιός του στη γη.

Οι ποιμένες στα χωράφια βλέπουν το “αστέρι των Χριστουγέννων” πριν από κάθε άλλον. Οι ποιμένες είναι εκείνοι που οδηγούν τα κοπάδια, εκείνου που φροντίζουν, προστατεύουν και θεραπεύουν τα παιδιά της γης. Φυσικά, βλέπουν πρώτοι το σύμβολο της ελπίδας, επειδή εκείνοι το προσφέρουν. Έχουν κάνει τις ζωές τους εύφορο έδαφος θαυμάτων. Βλέπουν το αστέρι και το ακολουθούν και φτάνουν στο σημείο γέννησης του Ιησού.

Και επίγειοι βασιλιάδες σπεύδουν ν΄αποτίσουν το φόρο τιμής τους σ’ Εκείνον, επειδή η δύναμη του κόσμου δεν είναι τίποτα μπροστά στη “δύναμη της αθωότητας. Το λιοντάρι ξαπλώνει δίπλα στο πρόβατο”. Η δύναμή μας βρίσκεται εναρμονισμένη με την αθωότητά μας.

Με τη γέννηση του Ιησού, όχι μόνο μια φορά το χρόνο αλλά κάθε στιγμή, δίνουμε ελπίδα στη ζωή μας και ξεπλένουμε τις αμαρτίες μας ώστε όλος ο κόσμος να γίνει πάλι ένας. Έτσι θα βρούμε τη σωστή σχέση απέναντι στο Θεό, απέναντι στους άλλους ανθρώπους και απέναντι στον εαυτό μας.

Πηγή: Επιστροφή στην αγάπη, Marianne Williamson