Η Φαινομενολογική Συστημική Θεώρηση είναι κλάδος της Συστημικής επιστήμης με μέθοδο εφαρμογής τη Συστημική Αναπαράσταση.

Θεμελιωτής της μεθόδου είναι ο Γερμανός θεραπευτής και φιλόσοφος Βert Ηellinger.

Η Συστημική Αναπαράσταση, εντάσσεται στις μεθόδους βραχείας θεραπείας και είναι μια νέα μέθοδος η οποία έκανε την εμφάνιση της την δεκαετία του 1980 από τον θεμελιωτή της μεθόδου, Βert Ηellinger.

Στηρίζεται σε ένα βιωματικό δρώμενο και δείχνει τη σύνδεση του ανθρώπου με τα συστήματα στα οποία ανήκει και πως ο τρόπος που ανήκεις και αποδέχεσαι το σύστημά σου σε βοηθά ή σε δυσκολεύει στην πορεία της ζωής σου και στις σχέσεις σου.

Μας αποκαλύπτει τις συνήθεις κρυμμένες δυναμικές, που λειτουργούν στα ανθρώπινα συστήματα.

Διερευνά τις σχέσεις μεταξύ τους και την αλληλεπίδραση τους με την ανθρώπινη ψυχή, με σκοπό να αποκατασταθεί η τάξη.

Αυτή είναι μια αρχέγονη τάξη που συγκροτεί και διασφαλίζει κάθε σύστημα, επιβάλει το σεβασμό στη θέση του κάθε μέλους, την ιεραρχία με βάση την αρχαιότητα, το δικαίωμα όλων να ανήκουν στο σύστημα και την ισοτιμία των μελών.

Ο Βert Ηellinger, αποκαλεί αυτές της αρχέγονες τάξεις, ως τάξεις της αγάπης, και είναι οι εξής:

Το ανήκειν, η διατήρηση της ολότητας του συστήματος, ο σεβασμός στην ιεραρχία και η ισοτιμία.

Κάθε ομάδα, είτε είναι οικογένεια, επιχείρηση, αλλά και κάθε προσωπική σχέση, συγκροτεί ένα σύστημα που διέπεται από εμφανείς αλλά και άδηλους κανόνες.

Το σύστημα λειτουργεί ως ολότητα και τα μέλη του νοιώθουν καλά, μόνον όταν ολόκληρο το σύστημα εκπροσωπείται μέσα τους και όταν τα ίδια τα μέλη κατέχουν και διατηρούν τη θέση τους στο συγκεκριμένο σύστημα.

Στα συστήματα δρα μια δύναμη, που συνδέει τους ανθρώπους διαχρονικά και περιφρουρεί την ισοτιμία μεταξύ των μελών, δηλαδή το δικαίωμα όλων ανεξαίρετα να ανήκουν σε αυτό.

Τη δύναμη που διατηρεί την ολότητα του συστήματος την ονομάζουμε Συστημική ψυχή.

Τα μέλη ενός συστήματος έχουν την τάση να εξαιρούν και να ξεχνούν αυτούς που ντρόπιασαν την οικογένεια ή παραβίασαν τις οικογενειακές αξίες.

Ο αποκλεισμός όμως οπουδήποτε μέλους ανεξάρτητα από το αίτιο που τον προκάλεσε, μεταφέρεται ως ενοχή, σε άλλα μέλη του συστήματος και αυτό, γιατί τα μέλη του συστήματος μπορούν να ξεχάσουν όσους αποκλείστηκαν, η συστημική ψυχή όμως έχει τη δική της μνήμη και επιζητεί την αποκατάσταση όλων, την ισότιμη συμμετοχή τους και την διατήρηση της ολότητας του συστήματος.

Έτσι όταν ένα μέλος του συστήματος παραγκωνιστεί, αποκλειστεί, ή ξεχαστεί, η δύναμη αυτή ωθεί κάποιο άλλο μέλος, να ταυτιστεί ασυνείδητα με τον αποκλεισμένο και να τον εκπροσωπήσει, ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στο σύστημα.

Έτσι δημιουργείται η εμπλοκή, η οποία είναι πάντοτε ασυνείδητη.

Η συστημική αναπαράσταση είναι φαινιμενολογική μέθοδος, δηλαδή βασίζετε στα φαινόμενα (γεγονότα) που έχουν συμβεί στα μέλη του συστήματος που διερευνάτε και τα οποία έχουν τυχόν προκαλέσει εμπλοκή.

Έτσι αναβιώνετε η συστημική μνήμη, το ασυνείδειτο του συστήματος και αναδεικνύει πτυχές της ιστορίας και της δυναμικής του, αναζητώντας την κίνηση αγάπης που ενώνει ότι έχει χωριστεί και διακόπτει την επανάληψη του μπλοκαρίσματος από γενιά σε γενιά.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ: Εξετάζει και διερευνά τα συστήματα στα οποία ανήκουμε και κοιτά τον άνθρωπο ως μέλος του κάθε συστήματος που ανήκει, οικογένεια, εργασία, σχέσεις.

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Επειδή τοποθετεί στο χώρο τα μέλη του συστήματος, μέσω εκπροσώπων, αποκαλύπτοντας τις κρυφές ισορροπίες και δυναμικές που υπάρχουν στις μεταξύ τους σχέσεις.

Με αυτόν τον τρόπο κατά την εργασία της Συστημικής Αναπαράστασης, αναδύονται τα κρυμμένα αυθεντικά συναισθήματα, εμφανίζονται οι κινήσεις της ψυχής που κινείται με αγάπη και έρχεται η λύση της εμπλοκής η ελευθερία και η εξέλιξη.

Αν αισθάνεσαι μπλοκαρισμένος στις ερωτικές, οικογενειακές ή επαγγελματικές σου σχέσεις, αν νοιώθεις θυμό, θλίψη, απελπισία, λύπη και πόνο, αν αισθάνεσαι ότι αντί να προχωράς στη ζωή σου, κάνεις κύκλους και επιστρέφεις πάντα στο ίδιο σημείο, αν νοιώθεις συχνά ενοχές και υπαρξιακό βάρος, ή σαν να ζεις τη ζωή κάποιου άλλου.

Αν έχεις παραγκωνίσει τα όνειρα και τις επιθυμίες σου και νοιώθεις αποκλεισμένος από ανθρώπους, καταστάσεις, γεγονότα, σαν να μην ανήκεις κάπου.

Αν αισθάνεσαι ότι η ζωή σου είναι στάσιμη και νοιώθεις αποκομμένος και μόνος, πως δεν υπάρχει ισορροπία στη ζωή σου και έχεις δυσκολία στο να δέχεσαι και να λαμβάνεις, η Συστημική Αναπαράσταση μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις το γιατί, μέσα από μια απλή σύντομη και βαθιά μεταμορφωτική διαδικασία, έρχονται στην επιφάνεια κρυμμένες αλήθειες, συναισθήματα και ταυτίσεις δικές σου ή άλλων μελών του οικογενειακού σου συστήματος, που μέχρι τώρα προκαλούσαν πόνο.

Η εμπειρία της αναπαράστασης οδηγεί στην κάθαρση, στην αποδοχή και στην συμφιλίωση, στην απεμπλοκή και στην απελευθέρωση από τα βάρη που δεν σου ανήκουν.

Ανακαλύπτεις την δική σου μοναδική θέση, νοιώθεις όλη τη δύναμη και την ενέργεια που πηγάζουν από αυτήν και αφήνεσαι με εμπιστοσύνη στη ζωή.

Η Συστημική Αναπαράσταση δεν είναι ψυχοθεραπεία, απλά βοήθεια ζωής σε προβλήματα που χρειάζονται επίγνωση και έρχεται να αποκαλύψει αυτή την κρυφή και άδηλη δυναμική.

Η ψυχή γνωρίζει, η Συστημική Αναπαράσταση αποκαλύπτει και ο νους καλείται να δεχθεί και να συνειδητοποιήσει.

Η μέθοδος είναι βιωματική.

Είμαστε σε άμεση σχέση με τα συναισθηματική εμπειρία.

Όλοι οι συμμετέχοντες μοιράζονται βαθιές εμπειρίες και κερδίζουν τα οφέλη της ψυχής.

Μπορεί να λειτουργήσει με ελάχιστες πληροφορίες.

Εφαρμόζεται σε προσωπικές συνεδρίες και σε ομάδα.

Είναι κατάλληλη σε θέματα σχέσεων, αρνητικά συναισθήματα, επαγγελματικές ατυχίες, προσωπική ανάπτυξη, μπλοκαρίσματα, δυσαρμονικές προσωπικές σχέσεις.

Ο ενδιαφερόμενος αναπαριστά το οικογενειακό του σύστημα, είτε την οικογένεια καταγωγής, είτε την παρούσα οικογένεια, με την βοήθεια εκπροσώπων, τους οποίους στήνει στον χώρο, σύμφωνα με την εσωτερική του εικόνα.

Στη συνέχεια ξεδιπλώνεται μια άλλη εικόνα, που αναφέρεται στη λύση και η οποία οδηγεί είτε στη διακοπή, είτε στην αποδοχή, δηλαδή στη συνειδητοποίηση της εμπλοκής.

Έτσι μέσα από μια απλή και σύντομη διαδικασία που αγγίζει την ψυχή μας η Συστημική Αναπαράσταση, εντοπίζει τη δυναμική της εμπλοκής και υποδεικνύει τις λύσεις, μετατρέποντας την τυφλή αγάπη, σε ενσυνείδητη δύναμη της αγάπης που γιατρεύει.

Στην αναπαράσταση, συμμετέχουν όλοι ενεργά, είτε ως παρατηρητές, μέσω της συλλογικής κάθαρσης, είτε λαμβάνοντας μέρος σε αναπαραστάσεις ως εκπρόσωποι, είτε τέλος διερευνώντας το δικό τους οικογενειακό σύστημα ή την προσωπική τους σχέση.

Η αναπαράσταση προσφέρει στην ψυχή υλικό σε εικόνες.

Ανακαλύπτουμε τι δεν είναι σε τάξη στη ζωή μας.

Έρχεται στην επιφάνεια η κρυφή δυναμική και με την συνειδητοποίησή της στοχεύουμε στη διακοπή της μετάβασης, της βαριάς ή ξένης μοίρας, που επηρεάζει εμάς και θα μεταβιβαστεί στην επόμενη γενιά.

Η πληροφορία, το αποκλεισμένο γεγονός, βγαίνει στην επιφάνεια.

Στην αναπαράσταση προκαλείται μέθεξη, δηλαδή ενεργή και ολόψυχη συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας στο δρώμενο, με σεβασμό.

Η συστημική αναπαράσταση ικανοποιεί τα γεγονότα που έχουν επηρεάσει όχι μόνο το σύστημα του ενδιαφερόμενου, αλλά αρκετά συχνά και όσων παίρνουν μέρος στην αναπαράσταση είτε ως εκπρόσωποι, είτε ως παριστάμενοι.

Τα μορφογενετικά πεδία, είναι η συμπαντική μνήμη, η τράπεζα πληροφοριών, που είναι καταγεγραμμένα τα πάντα.

Χρειάζεται ένα ξεκάθαρο αίτημα.

Κάθε φορά έρχεται στην επιφάνεια αυτό που είναι έτοιμο να το επεξεργαστεί η ψυχή και να το δουλέψει.

Όλοι έχουμε την δυνατότητα και την ικανότητα να συντονιζόμαστε και να παίρνουμε πληροφορίες.

Κάντε την αναπαράσταση και ξεχάστε την.

Αφήστε την ψυχή να κάνει τα βήματά της.

Για έξι εβδομάδες δεν συζητάμε την αναπαράσταση.

Η εμπειρία της αναπαράστασης, σε βοηθά να απελευθερώσεις τα βάρη που δεν σου ανήκουν, να ανακαλύψεις την μοναδική σου θέση, να νοιώσεις όλη την δύναμη και την ενέργεια που πηγάζει από αυτήν και μάθε να ζεις με εμπιστοσύνη την δική σου ζωή.

Καίτη Σαμαρτζή Life και Spiritual Coach

Δηλώστε την συμμετοχή σας για  ΕΔΩ

Μοιραστείτε το ελεύθερα με τους φίλους σας και όποιον πιστεύετε ότι τον ενδιαφέρει. 

Διδάσκει και Συντονίζει: Η Καίτη Σαμαρτζή

Διοργάνωση: Smart Living Academy- Αμάλθεια Holistic Therapy Center

Πληροφορίες- εγγραφές:
www.angelsroads.gr
www.angelsroads.blogspot.com